Information om rasen

Faraohunden har sitt ursprung på medelhavsön Malta. På 1920-talet importerades den till England och ca 40 år senare var den etablerad runt om i världen. Till Sverige kom den första faraohunden år 1971. Enligt vissa myter fanns faraohunden avtecknad i egyptiska gravar redan år 2000 f.Kr och benämnd i skrifter som är ännu äldre än så. Det skulle alltså kunna vara en förklaring av dess namn.

Egenskaper

Faraohunden är en hund som är glad och vänligt både mot människor och andra hundar. Den har en nära och tillgiven relation till sin familj men kan visa upp en viss reservation mot människor som den inte känner. Ibland kan den verka arrogant och ointresserad av vad som händer rund omkring den men oftast är den livlig och aktiv. Faraohunden passar perfekt till den aktiva familjen och njuter av daglig motion. Inomhus är den dock lugn.

Information om rasen

Utseende

Faraohunden är en medelstor och elegant hund. Hanen blir 56 – 63,5 cm i mankhöjd och honan blir 53 – 61 cm. Rasen är en lite kraftigare vinthundstyp med öron som står rätt upp och med ovala, bärnstensfärgade ögon. Till färgen är faraohunden alltid rödbrun och ibland med vissa vita tecken. Pälsen kräver minimalt med vård eftersom den är kort och slät. Rasen är väldigt renlig av sig och ett par bad per år räcker gott och väl. Den fäller dessutom väldigt lite. I och med att pälsen är kort så kan den behöva ett extra lager under vintermånaderna för att inte frysa. Dessa hittar du enkelt online eller i butiker med hundkläder.

Användningsområden

Faraohunden används främst som sällskapshund vilket den passar utmärkt som med tanke på dess tillgivenhet till dess familj. Det är en hund som dagligen behöver komma ut och röra på sig och passar därför bra till den aktiva familjen. Det är även en hund som passar perfekt till viltspår och lure coursing – jakt med konstgjort byte. Dels för aktivitetens höga tempo men också på grund av rasens latenta jaktinstinkt. Då faraohunden är väldigt lekfull, läraktig och intelligent har den även vissat en viss kompetens inom agility och lydnad och då framför allt inom de lägre klasserna. Anledningen till att de passar bättre inom sporternas lägre klasser är för att rasen besitter en impulsivitet som kan ge något lägre resultat än vad ägaren hade hoppats på. Faraohundens elegans och smidighet gör den även till en populär utställningshund.

Uppfödning

Vill du föda upp eller köpa en faraovalp? Online hittar du all information du behöver om uppfödare och om vad som krävs för att själv bli en. Kom ihåg att det alltid är bättre att köpa valpar från en godkänd uppfödare för att på så sätt vara säker på att både valpar och föräldrar är friska och kommer från en miljö där de har fått känna sig trygga och väl omhändertagna.