Faraohundens historia

Är du intresserad av den mytomspunne faraohunden? Dess historia sträcker sig långt tillbaka och de finns avbildade i egyptiska gravar från år 2000 fKr. Man tror dock att den existerade långt innan dess eftersom den finns omskriven i ännu äldre skrifter. Sitt namn har den fått eftersom den liknar dessa hundar samt likheten med egyptiernas dödsgud Anubis som hade schakalhuvud.

Dagens faraohund

Den ras som vi idag kallar faraohund har utvecklats från den vinthundsliknande hunden som man funnit avbildad. Den har sitt ursprung på Malta och på 20-talet importerades den till England men blev inte etablerad förrän på 60-talet. Det skulle dröja ända till 70-talet innan de första faraohundarna kom till Sverige. Att rasen behöll sitt utseende i tusentals år beror på isoleringen på ön Malta där de inte blandades upp med andra raser. Man tror att de var fenicierna som tog med sig dessa hundar från Egyptien. Det finns inga historiska belägg som stöder påståendet men det är ändå allmänt vedertaget.

Den första kullen

Den första kullen faraohundar som föddes utanför Malta var i England år 1963. Systematisk avel började man med i slutet av 60-talet. Det var då man började kalla rasen för pharao hund istället för det tidigare namnet maltese rabbit dog. I dag är faraohunden en mycket populär ras och den har även blivit omnämnd som årets hundras.

Rasens egenskaper idag

Generellt är faraohunden både glad och vänlig även om den emellanåt kan vara både arrogant och visa ointresse för sin omgivning. Den är livlig och aktiv och följer gärna med familjen på aktiviteter. Den har lätt för att inleda en nära relation med vänner och familjemedlemmar. Dess jaktinstinkt ligger latent och den använder gärna nos, ögon och öron. På grund av den anledningen är det svårt att ha hunden lös och dess frihetsbehov måste lösas på annat sätt. Den kräver en fast hand och även den är lättlärd kan hitta på bus på egen hand.

Utseende

Eftersom faraohunden har en mycket kort päls är den också lättskött. Tänk dock på att den kan frysa om vintern och då kan det vara bra att använda ett värmande täcke. Den är rödbrun till färgen och kan även ha vita tecken. Dess ögon är ovala och bärnstensfärgade.