Aktiviteter för hundarna

Hundar är djur som gillar aktivitet, och många hundägare är också glada för att få komma ut och röra på sig. Om man inte tycker att långpromenader och apport-träning är tillräckligt finns det många olika alternativ att välja mellan.

Aktiviteter för hundarna

Lydnadsträning

Lydnadsträning är en träningsform som många sysslar med, helt enkelt för att det är en bra hjälp om man vill ha en väluppfostrad hund som vet hur man ska bete sig. I träningsformen finns olika trick man kan lära hunden att utföra, tex att ligga stilla, visa tänderna, sitta, komma när man ropar, apportera eller hoppa över hinder. Det går att tävla i lydnad, då deltar hunden och ägaren tillsammans och får uppgifter de ska klara. De tävlande är indelade i fyra olika klasser där klass 4 är den bästa klassen.

Agility

En av de mest populära tränings- och tävlingsformerna är agility. Hunden befinner sig då på en bana tillsammans med sin ägare. Banan består av hinder som ska klaras av i en viss ordning och utan att göra några misstag. De hinder man ska klara kan vara tex hopphinder, långhopp, slalomhinder, tunnel, gungbräda och balanshinder. Det brukar vara ungefär 20 hinder, och de som tävlar är indelade i olika klasser, där klass 1 är nybörjarna och klass 3 är den bästa klassen, som har de svåraste banorna. Man kan tävla antingen individuellt eller i lag.

Freestyle

Freestyle kallas ibland ”att dansa med sin hund”. Det är ett lydnadsprogram som man gör till musik, och det är väldigt fritt hur man vill utforma det. I programmet ska det ingå olika lydnadsmoment och trick. Man kan välja det som passar ens hund bäst, där den får visa upp vad den kan.

Hundkapplöpning

En annan form av tävling för hundar är hundkapplöpning. Det finns två olika typer. Det vanligaste är att hundarna springer på en oval bana och tävlar om vem som är snabbast. Vanliga distanser är 320 eller 550 meter, och det finns också långdistans som är 780 meter och supersprint som är 90-100 meter. Den andra typen är lure coursing som handlar om att bedöma hundens jaktinstinkt. Det är i regel vinthundar som tävlar. De allra flesta hundkapplöpningar är för sällskapshundar, men i några länder finns det professionella tävlingar. Då är det framförallt hundar av rasen greyhound som tävlar, och därför brukar det kallas Grayhound racing.

I Sverige finns det 12 banor för Grayhound racing. De stora är Borås Greyhound Park, Landskrona Greyhound Park, Björkis Skellefteå Greyhound Park, och Åkers Kanal Greyhound. Förutom dem finns det sju lokala banor i Älvsbyn, Sundsvall, Järbo, Västerås, Örebro, Alingsås och Simrishamn. De flesta tävlingarna går dock i USA och Storbritannien. Även i Australien är det en stor sport.

Att betta på loppen är något som brukar vara rätt populärt i flera länder men sporten är inte lika stor i Sverige. Men om man vill kan man betta på Grayhound-lopp. Det är möjligt att göra det på plats vid något av loppen eller via ombud. På många online-casinon är det även möjligt att spela på Grayhound-lopp.

Andra former av hundtävlingar

Bruks innehåller olika grenar, huvudgrenarna är spår, sök och rapport. Det finns även specialmoment. Vallning handlar om att valla kor eller får.