Historia
Faraohund är en gammal ras som har sitt ursprung på Malta, en ö som ligger i Medelhavet. Förmodligen har det tidigt varit flera olika raser som varit lika varandra och med tiden utvecklats till denna ras. Hundar som liknar rasen finns avbildade i egyptiska gravar som är ca 4000 år gamla, och det finns skriftliga källor där de omnämns som är ännu äldre. En vanlig teori är att hundarna kom till Malta genom fenicier och att rasen kunnat överleva pga den isolering det blivit eftersom Malta är en ö. Det är svårt att veta om det verkligen är så, och om det är exakt samma ras som fanns i det gamla Egypten som senare funnits på Malta. Det är i alla fall pga likheten med hundarna på de egyptiska bilderna den fått sin namn.
På 1920-talet importerades Faraohund till England, och den har varit etablerad från 1960-talet. Efter det har rasen spridits i världen. Till Sverige importerades den första hunden år 1971.
Om Faraohund
Man har oftast Faraohund som sällskap, det är en glad och vänlig ras som gillar både människor och andra hundar. Till sin familj kan den få en innerlig relation, även om den kan vara avvaktande eller ointresserad av nya människor. Det är en medelstor hund som är populär att ställa ut. Det mest iögonfallande med utseendet är kanske att den ser glad ut, den kallas till och med ibland för ”den leende hunden”. Den är smal och smidig med kort päls som är lätt att sköta, och har en elegans och stolt hållning som många tilltalas av. Benen är långa och smala och halsen är lång. Trots att den är smal har den mycket muskler.
Traditionellt har man använt Faraohund till jakt, den har skarpa lukt- hörsel-och synsinnen, och den är uthållig och gillar aktivitet. Den fungerar också bra till lure coursing (som är jakt efter konstgjort byte) och agility. Man kan träna rasen i lydnad, men en viss impulsivitet gör att det inte är rasens starkaste sida, även om den brukar kunna klara de lägre klasserna.
Adpotera en Faraohund från Malta
Om man är intresserad av att adoptera en Faraohund från Malta finns det olika alternativ. Man kan söka på nätet, det finns särskilda sidor som samlar annonser med Faraohundar (och för det mesta också andra hundar) som behöver nya hem. Det går också att ta kontakt med lokala experter, tex veterinärer eller uppfödare, som kan ha information om hur man går till väga. Det kan finnas organisationer som tar hand om övergivna hundar på plats och söker nya ägare. Tänk på att det finns olika regler för att få lov att ta in djur i Sverige, tex att de ska vara rabies-vaccinerade, id-märkta och att de ska anmälas hos tullen.